måndag 5 juli 2021

JAZZKONSERT I INGELSTRÄDE


 Ett par kilometer från Höganäs inåt landet ligger Ingelsträde, en by med ett något hundratal bofasta invånare. Där bor bland andra Max Carling med  hustru Pernilla och tre barn. Han är en av syskonen i musikerfamiljen Carling.

FAMILJEN CARLING
_  Fadern Hans var trumpetare och ganska känd under sin aktiva tid på 60- och 70-talet. Han levde 1942-2017.
-  Hustrun hette Aina, född 1945, spelar fortfarande banjo i familjeorkestern. Hans och Aina fick fyra barn:
-  Ulf, f 1945. Han spelar trummor och vibrafon och uppträder då och då som cirkusartist, främst som  balanskonstnär.
-  Max f 1969. Gift med Pernilla, 55. Tillsammans har de tre döttrar, alla flitigt muciserande på olika instrument. Max spelar främst klarinett, och där är han mästerlig, samt altsax och fiol. Han ägnar sig ibland åt att balansera på slak lina.
-  Gerd f 1971. Hon spelar piano men har släppt musiken och ägnar sig åt språkvetenskapliga studier i Lund. Hon är docent vid universitetet.
-  Gunhild f 1975. Hon är en synnerligen allsidig musiker och showartist. Hon trakterar de flesta instrument, inklusive säckpipa, med koncentration på trumpet och trombone. Därutöver steppar och sjunger hon. Hon leder familjeorkestern Carling Big Band.

                                   Gunhild spelar på tre trumpeter samtidigt

MUSIKEN
Bloggredaktionen har vid ett flertal tillfällen lyssnat på familjen Carlings framträdanden, inte minst under den tid då några i familjen bodde och spelade i Stockamölla, norr om Eslöv i Skåne. Vi har alltid fascinerats av den spelglädje och improvisationsförmåga de visat och av den musik de framför, gammal swing-, jazz- och New Orleansmusik.


INGELSTRÄDE
Konserten härom kvällen genomfördes i trädgården runt Ingelsträdes gamla byskola, som numera inhyser Sveriges Cirkusmuséum. Det var en solig kväll med en angenäm utomhustemperatur, cirka 24 grader. Man hade ställt ut ett par hundra stolar med stora avstånd på gräsmattorna. Stolplatserna tog snabbt slut, senkommande fick slå sig ner i gräset.

SVERIGES CIRKUSMUSÉUM
Det  här muséet öppnades 2007 i skolan här i Ingelsträde. Initiativtagare och ansvarig för samlingarna är Max Carling som bor strax intill. I muséet visas bland annat rekvisita från cirkusar, som insamlats av Cirkusakademien i Stockholm under en 30-årsperiod.


KONSERTEN
Gunhild Carling som avbröt en turné i USA för att komma till Sverige och Ingelsträde ledde konserten. Dagen innan hade hon gett en konsert i Köpenhamn. Hon berättade om den och hur hon efter ett nummer, ganska oväntat, fick kolossala applåder. Folk skrek och tutade i lurar. Naturligtvis tyckte hon att detta var hedersamt, men snart nog upptäckte hon den egentliga orsaken till applådåskorna. Danmark hade slagit in segermålet mot Tjeckien i det pågående europamästerskapet i fotboll. Hennes berättelse om detta tydde på humor och en stor portion av självironi.


Gunhild Carling är numera en etablerad världsstjärna som turnerar världen över, främst i USA där hon numera bor.
Hennes man är civilingenjör inom databranschen. När pandemin rasade som värst i USA och många konserter och framträdanden ställdes in kunde han försörja familjen med att jobba i Silicon Valley.
Nu har emellertid farsoten släppt i de flesta länder.

ORKESTERN OCH MUSIKEN
Bandet som framträdde den här kvällen i Ingelsträde bestod av åtta medlemmar av familjen Carling och två inlånade, en basist och en tubablåsare, pojkvän till en av Carlingdöttrarna. Nestor i bandet var mamma Aina som spelar banjo med den äran.


Övriga som spelade var Mats tre döttrar, som trakterade diverse blåsinstrument, främst trombone och sopransax. Mats spelade klarinett, altsax och fiol, Ulf skötte trummorna och spelade också vibrafon. Hans 4-årige son Gustav sprang tidvis omkring på scenen till publikens förtjusning, musikanterna var inte alltid lika roade.
Hela konserten genomfördes på ett avspänt och humoristiskt sätt. Det var ett väldigt drag i musiken hela tiden.
Publiken visade synnerligen stor uppskattning när konserten var slut. Applåder och visslingar pågick länge. Inklusive en paus pågick konserten i drygt två och en halv timme. Mörkret hade börjat falla när tystnade på nytt lade sig över Ingelsträde vid 21-tiden.

Detta var i sanning en minnesvärd kväll i en by på den skånska landsbygden.







































































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar