torsdag 29 juli 2021

OKUNNIGA POLITIKER


Journalister brukar säga att man aldrig ska underskatta publikens intelligens, men heller inte överskatta deras kunskaper.
Detsamma kan sägas om politiker. Även de mest rutinerade rävarna har områden där deras kunskaper är obetydligt större än en femteklassares. Men demokratin måste bygga på arbetsfördelning. Sakkunskapen som folkvalda samlar på sig när de roterar mellan kommittéer, utskott och departement tenderar att åldras eller faller de i glömska.

Ibland leder den samlade individuella glömskan till att det uppstår en kollektiv minnesförlust, som i energipolitiken, där vi till och med har en ansvarig minister

                                                        Anders Ygeman

som har svårt att skilja på elementära fysikaliska storheter som energi och effekt. Men också i andra partier tycks det vara en utbredd uppfattning att elen tillverkas i vägguttaget. Det grundläggande ingenjörskunnande som varje ledande politiker behövde ha när Sveriges tekniska infrastruktur byggdes upp under 1900-talet gick förlorad när samhällets grundläggande funktioner därefter togs för givna.

Tankesmedjan Timbros nystartade bokserie "Allt du behöver veta om" kan förhoppningsvis bli referensverk för folkvalda som vill slippa bli ertappade med generande kunskapsluckor. Efter den första boken om skatter gav man nyligen ut "Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning".
Eller "Allt du borde ha vetat för länge sedan", som egentligen hade varit en mer rättvisande titel. För en av poängerna i boken, skriven av professorn i tillämpad kärnfysik Jan Blomgren, är just att den tilltagande krisen för det svenska elsystemet hade kunnat undvikas.
Hade de senaste decenniernas riksdagsledamöter förstått de naturvetenskapliga konsekvenserna av sina beslut hade de fattat andra.


"Man har från politiskt håll inte förstått att el inte är lika med el, det vill säga att beroende på hur du producerar elen blir den mer eller mindre stabil och att du får mer eller mindre svängningar i elnätet", var författarens eget svar på hur världens kanske mest stabila kraftsystem kunde falla i bitar på några decennier.

Precis som vatten som kan vara både rent och smutsigt, kan el vara av bra och dålig kvalitet. Och det är svårare att få el med god kvalitet från växlande vindar än från jämnt strömmande älvvatten.
I takt med att vi ersätter så kallade planerbara kraftkällor som vatten och kärnkraft med väderberoende vindsnurror, blir det därmed allt svårare att hålla uppe kvaliteten på elen och stabiliteten i hela systemet.
Enligt Svenskt Näringslivs senaste så kallade scenarioanalys kan framtidens svenska elsystem ha över 5000 "systemkritiska timmar" per år. Det vill säga vara på gränsen till blackout mer än varannan dag.


Politikernas okunskap om skillnaden mellan el och el har enligt Jan Blomgren lett till att de skapat en elmarknad där producenterna bara får betalt för energin de levererar i varje ögonblick, inte för långsiktig stabilitet. Och under de timmar som det  blåser kan vindparkerna producera så mycket el till så låg kostnad att kärn- och vattenkraften förlorar pengar.
När politiker säger att kärnkraften är olönsam beror det alltså på att de själva bestämt att den inte ska få betalt för att sitta barnvakt åt vindkraften.

"Senast vi hade en stor statlig utredning om elsystemet var 1978. Sedan dess har man fattat alla politiska beslut utan att ha en rejäl kunskapsbas att luta sig mot", som Jan Blomgren sade i Smedjanpodden.
"Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning" är en liten men mycket värdefull byggsten att börja med.

Underlag: Peter Wennblads kommentarer till Jan Blomgrens bok.
                  Underlag via Toröredaktionen.


















































 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar