torsdag 21 januari 2021

ÄNTLIGEN!


 Så är då Donald Trump äntligen borta från presidentämbetet. I fyra långa år har västvärldens ledande nation, USA, haft en president som gjort sig känd eller ökänd som en egotrippad lögnare och förförare av såväl kvinnor som inom politiken. Det känns djupt tragiskt att så många har låtit sig duperas av en man med så tydliga psykopatiska drag. I massmedia talas ofta om det massiva stöd han hade bland väljarna. Detta är en felaktig beskrivning. Vid amerikanska presidentval och andra val röstar amerikanen i gemen främst på sitt parti och inte på en kandidat, vad han än heter. Republikanerna och Demokraterna har i många år varit ungefär jämnstarka. Olika kandidater har emellertid attraherat väljarna i olika hög grad. Trump drog förvisso till sig många på landsbygden, men långt ifrån den stora majoritet som det ibland talas om.
Efter den av Trump uppmuntrade stormningen av Capitolium har emellertid även de trognaste av hans tidigare anhängare övergett honom. När han lämnade Washington dagen före installationen av Biden, nobbade flera topprepublikaner att ta farväl av honom.



Men de fyra åren med Trump har satt många djupa spår inom många områden, både i USA och utomlands.

Vad tror då amerikanarna om Bidens möjligheter att lyckas som president?
Enligt en mätning från CNN tror sex av tio amerikaner att Biden kommer att göra ett bra jobb. Det är betydligt fler än vid Trumps tillträde, men påtagligt färre än vid Obamas.

En mätning från public service-bolaget NPR visar att tre fjärdedelar av amerikanarna, alltså en stor majoritet, är eniga om att utvecklingen i landet går åt fel håll. Det indikerar det största missnöjet på nästan 30 år.


Europa litar inte på USA:s politiska system.
Fyra år med Donald Trump som president har fått många européer att tappa förtroendet för USA, visar en opinionsmätning. Visserligen gläds de flesta européer åt att Joe Biden vann valet. Men av drygt 15 000 tillfrågade i en opinionsmätning i elva europeiska länder anser en majoritet att USA:s politiska system är trasigt.

Ett genomgående tema i mätningen är att européernas förtroende för USA har urholkats. Många litar inte på att USA hjälper Europa vid en militär kris och vill heller inte liera sig med amerikanarna i en konflikt med Kina eller Ryssland.
När det gäller påståendet "efter att de har röstat på Trump 2016 går det inte att lita på amerikanarna" håller en tredjedel med. Här sticker Tyskland ut. 53% av tyskarna delar den uppfattningen, i Sverige är det 36% som gör det medan 27% inte håller med påståendet.

Fungerar USA:s politiska system?
Statsvetaren Ivan Krastev, ordförande för Center For Liberal Strategies i Sofia, Bulgarien, är medförfattare till rapporten "The crisies of American powers" som baseras på opinionsmätningen. Han tolkar resultatet främst som en kris för USA:s maktposition, snarare än en kris för den amerikanska demokratin.

Frågan som ställdes var:  "Anser du att USA:s politiska system fungerar väl eller är det trasigt?"
I de flesta deltagande länder, inklusive Sverige, ansåg närmare 70 % av de tillfrågade att det politiska systemet i USA är helt eller delvis trasigt.
Totalt tillfrågades drygt 15 000 personer, i Sverige drygt 1 000 under tidsperioden 24 - 27 november 2020. 
Undersökningen var beställd av European Council on Foreign Relations. I dess styrelse sitter bland andra förre statsministern Carl Bildt.

Avslutningsvis önskar vi Joe Biden, Kamala Harris, den nya amerikanska administrationen och hela amerikanska folket lycka till och all framgång inför framtiden.  Vi vill emellertid lägga till en brasklapp genom att citera en aforism ur ett gammalt exemplar av Blandaren:  "Det är svårt att sia, särskilt om framtiden."

Underlag: Diverse massmedialt















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar