lördag 2 januari 2021

FÖRHOPPNINGAR INFÖR 2021



Alla hoppas vi naturligtvis på att de inledda vaccineringarna skall dämpa och helst utrota coronan och att livet snarast kan återgå till normala gängor.
Men vi hoppas också på att en ny generation ledare, klokare och mindre stridslystna än de nuvarande, skall ta över ledarskapet i många länder. Det finns många kandidater som är beredda att ta över.


I USA blir den blivande vicepresidenten Kamala Harris, ovan, Washingtons ansikte utåt. Efter fyra år har det globala förtroendet för USA körts i botten. Hennes uppgift blir att få allierade makter i världen att lita på USA igen.
På den republikanska sidan kommer säkert Hikki Haley att höras och synas i debatten om republikanernas framtid. Båda de här damerna har sina rötter i Indien.


Nicola Sturgeon, 50 år, försteminister i Skottland. Vill inte lämna EU tillsammans med England utan  har siktet inställt på en ny folkomröstning om Skottlands självständighet. Nicola Sturgeon hoppas kunna lyckas med det som företrädaren misslyckades med, att föra Skottland ut ur den 300 år gamla unionen med England.


Zdenck Hrib, 39 år, tjeckisk borgmästare. Han kommer  att höras och synas och utmanar landets styrande. En piratpartist dyker upp som den liberala demokratins hopp i ett Centraleuropa som domineras av populister.
Han är utbildad läkare och sedan 2018 borgmästare i Prag.



Giorgia Meloni är en italiensk högerpolitiker som har vind i seglen efter regionalval. Hon är en 42 årig parlamentariker som säkert kommer att höra av sig. Hon siktar på att utmana högerpopulisten Matteo Salvini. Tack vare Silvio Berlusconi blev hon ungdomsminister, den yngsta minister Italien haft. Hon fick sitt verkliga genombrott i 2020-års regionalval i Marche, där hennes parti "Italiens bröder" vann stort.


Szymon Holownia
 är polack, 44 år och en möjlig utmanare om regeringen faller. Han är tidigare journalist och programledare i TV. Han räknar sig varken till högernationalisterna, liberalerna eller vänstern. Han är vegetarian, djurrättsaktivist, Europavän, progressiv katolik och Nato-vän. Han anser att Polen skall lämna kolkraften och bli klimatneutralt år 2050.

Det finns många politiska profiler att hålla ögonen på 2021.


Underlag: Ledarskribenter DN

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar