torsdag 14 januari 2021

LÖGNENS ÖVERSTEPRÄST


 Trump har fått namnet "Den stora lögnens överstepräst" i en flersidig artikel med titeln "Den amerikanska avgrunden" av Timothy Snyder i gårdagens DN. Timothy Snyder är en amerikansk författare och professor vid Yale. Han är flerfaldigt prisbelönt för sina böcker om europeisk 1900-talshistoria. Hans senaste bok på svenska är "Vägen till ofrihet" (2019).


"Den stora lögnen" är att 2020-års presidentval var ett fuskval, där en "jordskredsseger" för Trump förbyttes till en seger för Joe Biden, såväl i presidentvalet som i valet till senaten, där demokraterna fick majoritet. Majoritet i representanthuset hade de tidigare.

Snyder sammanfattar det hela så här på ett ställe: " Vår stora lögn är typiskt amerikanskt, inbäddat i vårt udda valsystem, beroende av våra särskilt rasistiska traditioner".

Kraften i en stor lögn som den här ligger i att man också måste tro på, eller misstro, många andra saker. För att kunna skapa en värld, i vilken 2020-års presidentval blev stulet, och få den att hänga samman måste man misstro inte bara reportrar och experter utan också lokala, delstatliga och federala myndigheter och institutioner, från opinionsundersökare till valda funktionärer, Homeland security och via alla lokala och regionala domstolar hela vägen upp till Högsta Domstolen. Det här för med nödvändighet med sig en konspirationsteori. Man kan bara föreställa sig hur många människor som måste ha varit delaktiga i den här komplotten, för att inte tala om alla som därefter ägnat sig åt cover-up-operationen.



Trumps valfantasi flyter fritt, utan band till den verifierbara verkligheten. Argumenten utgår inte så mycket från sakförhållanden som från påståenden om att någon annan har kommit med påståenden. Känslan är att något måste vara fel eftersom jag känner att det måste vara fel och jag vet att många andra känner detsamma.
När politiska ledare som republikanerna Ted Cruz och Jim Jordan uttrycker sig på det sättet betyder det: Ni tror på mina lögner, men jag skall ändå upprepa dem och föra dem vidare.

Sociala medier tillhandahåller en oändlig mängd föregivna bevis för vilken övertygelse som helst, särskilt en övertygelse som tycks omfattas av en president.


Ytligt sett kan en konspirationsteori få sitt offer att framstå som mäktigt. Trump gör motstånd mot Demokraterna,  Republikanerna mot den djupa staten, pedofilerna, satanisterna. Trumps  kampanj mot påstådda "oegentligheter" och "omtvistade stater" riktar sig främst mot områden där svarta lever och röstar. Kärnan i hans fantasier om ett bedrägeri är att ett brott begåtts av svarta mot vita.
Men det är inte enbart så att något valbedrägeri, iscensatt av afrikansk-amerikaner och riktat mot Trump, aldrig har ägt rum. Den fantasin är i själva verket motsatsen till det som hände 2020 och till vad som skett vid varje amerikanskt val. Som vanligt fick svarta vänta längre än andra på att få rösta och riskerade i större utsträckning än andra att få sina röster ifrågasatta. De löpte större risk att drabbas av covid-19 och hade sämre möjligheter att rösta under arbetstid. Det historiska  skyddet för deras rätt att rösta har minskat genom Högsta Domstolens utslag i ett tidigare mål- Shelby County vs Holder (Holder hade klagat på svårigheter att få rösta). Flera delstater genomförde efter domen snabbt åtgärder som minskade och försvårade de fattigas och icke-vitas valdeltagande.



Påståendet att fusk och bedrägeri berövat Trump segern är en stor lögn, inte bara för att den strider mot all logik, ger en vrångbild av de faktiska förhållandena och förutsätter tro på en konspiration. Det är på ett fundamentalt plan en stor lögn därför att den kastar om polerna på den amerikanska politikens moraliska fält och vänder upp och ner på den amerikanska historiens grundläggande struktur.

Underlag: Timothy Snyders artikel (delar)











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar