onsdag 6 januari 2021

MÅSEN


 Kanske sparkar jag in många öppna dörrar när jag gör reklam för Richard Bachs bok Måsen. De allra flesta i vår läsekrets har kanske redan läst den. Här i Sherwoodskogen har jag läst den för andra gången under julhelgen och den var lika givande nu som första gången.

Något om Richard Bach
Richard Bach lär skall vara ättling på fädernet i rakt nedstigande led till kompositören Johan Sebastian Bach. Han föddes i Illinois, USA, 1936.
Han var på 1950-talet pilot i amerikanska flygvapnet och under den tiden och senare medarbetare i flera flygtidskrifter, bland andra Flying. Han debuterade som författare 1963. Hans mest berömda bok är Måsen, berättelsen om fiskmåsen Jonathan Livingston Seagull.
Boken
Till det yttre handlar boken om en mås som är mer förtjust i att flyga än att skaffa mat. Han vill tänja sina gränser och utmana sina begränsningar om flygning. Boken brukar tolkas som en andlig och mental allegori.
Uppslaget till boken fick han "ovanifrån", han fick höra namnet Jonathan Livingston och började genast att skriva. Det här var på 1970-talet. Boken kom att bli en storsäljare, så småningom den mest sålda boken på den amerikanska bokmarknaden. Den slog till och med Margaret Mitchells "Borta med vinden", med över en miljon sålda böcker första året. Den låg på New York Times bestsellerlista i många år och hittar ständigt nya läsare.


Måsen, eller Jonathan Livingston Seagull, vill till varje pris fullända konsten att flyga. Men trots att Jonathan ständigt försöker kuva denna längtan och bli som de andra måsarna lyckas han inte. Han kan inte låta bli att tro att livet, om det verkligen levs, har något mer att erbjuda. Priset han får betala är högt, ensamhet, smärta och ond bråd död. Men resan som den fria fågeln Jonathan Livingston Seagull tar läsaren med på visar sig leda längre än någon kunnat tro - upp i skyn och in i hjärtat

Några axplock ur recensionerna
BOKUS slutar sin recension med: "Klassikern Måsen är en bok för alla dem som vill våga följa sina drömmar, hur högtflygande de än må vara".

RAY BRADBURY: "Richard Bach åstadkommer två ting med den här boken. Han ger mig FLYKT och han gör mig UNG. För båda är jag djupt tacksam".

OLOF LAGERCRANTZ: "Boken fyller ett  behov och utan tvivel har den  värdefulla inslag vid sidan av det lekfulla och lustiga. Det är ett anarkistiskt, mysticistiskt och individualistiskt budskap som kommer ur hjärtat på vår civilisation. 

BOKOMSLAGET: "The most celebrated inspirational fable of our time".


Robin










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar