fredag 22 januari 2021

PUTINS MILJARDPALATS



Ryssarnas försök att förgifta regimkritikern Aleksej Navalnyj misslyckades. Han överlevde och beslöt återvända till Ryssland och Moskva. Hans mod skakade om den ryska ledningen. Man dirigerade hans flygplan till en avstängd flygplats där polisen var redo. Efter landningen anhölls han för att senare ställas inför domstol för några påhittade brott.
 

Navalnyjs anhängare hade tillgång till en film om Putins slott vid Svarta Havet. Tajmingen för avslöjandet var perfekt. Precis då han hamnade bakom galler släppte hans anhängare filmen.

På två dygn har Aleksej Navalnyjs film "Ett slott för Putin" fått över 12.5 miljoner visningar. Det är rekord för Navalnyj, alla  kategorier - samtidigt som han själv sitter i fängelse. Filmen avslöjar att en mängd obskyra bolag och offshore-bolag med kopplingar till Vladimir Putin själv äger en tomt på 7800 hektar vid Svarta Havet. På det välbevakade området finns en kyrka, en amfiteater, en underjordisk hockeyrink och ett gigantiskt palats, som innehåller bland annat en teater och ett kasino.

Navalnyj är hela tiden steget före Kreml, först återvändandet som Kreml genom sitt agerande gjorde till en världsnyhet, därefter fängslandet och nu filmen.

Frågan är nu hur stora demonstrationerna blir på lördag. Hittills har de inte fått tillstånd vare sig i Moskva, Sankt Petersburg eller i några andra stora städer. De ryska åklagarmyndigheterna försöker blockera alla internetsidor som sprider information om var och hur protesterna skall äga rum.



Nu har Navalnyj höjt insatserna ytterligare genom den här filmen som är riktad mot Putin personligen, samtidigt som kritiken mot att han arresterades växer. I sådana situationer brukar våldet mot demonstranter ligga mycket nära ytan.

Sommaren 2019 inföll den senaste protestvågen i Moskva. Då handlade det om att oppositionen inte fick delta i kommunalvalet. Navalnyjs mål är nu sannolikt att försöka få igång motsvarande  protestvåg inför dumavalet som hålls i september.

                                               Ett av många sällskapsrum i slottet

Makthavarna är sannolikt redo att använda våld. De har förberett sig i flera månader för det belarusiska scenariot. Politiken blir alltmer primitiv, makthavarna försöker inte ens förhandla med Navalnyj eller oppositionen. Den tiden är förbi, säger Andrej Kolesnikov, forskare och senior fellow på den amerikanska tankesmedjan Carnegie i Moskva. Han uttalar sig i oberoende Dozjd.

Underlag: Anna-Lena Laurén,  DN:s korrespondent
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar