tisdag 5 januari 2021

MED BYXORNA NERE


                          Trump visar sitt antidemokratiska jag


 Snart finns det inga ord kvar i svenska ordboken som ännu inte utnyttjats för att beskriva den ondskefulle Donald Trump, USA:s president. Han är lögnaktig, bedräglig, lömsk, samvetslös, svekfull, förljugen, hycklande och skurkaktig. Och den mannen har man haft som president i fyra år i det stora och fina landet USA. Men det verkar nu som hans dagar äntligen är räknade i maktens centrum.

Det är svårt att längre bli förvånad av hur Trump beter sig. Nu har han emellertid blivit  ertappad med byxorna nere, när han ringer till Brad Raffensperger, ansvarig för Georgias valmyndighet. Trump begär att han skall ändra valresultatet med drygt 10 000 röster så att republikanerna skall vinna de 16 elektorsrösterna från Georgia.   


Men Raffenberger vägrar att delta i detta falskspel varvid Trump blir rasande och beskyller honom som komplett oduglig till sitt arbete som chef för valmyndigheten.

Det är svårt att förvånas av Donald Trumps gränslösa förakt för demokratiska normer. Under sin tid i Vita huset har han staplat verbala attacker mot media på varandra. Han har hejat på diverse rasistiska organisationer. Han har använt skattemedel för att pressa Ukrainas regering att ge sig på Joe Biden.

Ända sedan rösträkningen blev klar, och tydligt visade att han förlorat, har Trump dessutom vägrat att erkänna valresultatet. Det spelar inge roll att den egna justitieministern liksom många domstolar konstaterat att valet inte präglades av fusk. Trump har fortsatt klamra sig fast vid konspirationsteorier.

På onsdagen skall kongressen certifiera valresultatet. Normalt handlar det om rena formalia. Men Trumps lojalister i representanthuset vill kapa processen. De verkade först sakna det nödvändiga stödet i senaten. Republikanernas ledare där, Mitch McConnell, förklarade tidigt att årets process skulle bli den vanliga. Men han har de senaste dagarna körts över av partikamraterna. Ett dussintal senatorer kräver att certifieringen skall skjutas upp. Valresultatet skall "ses över".

Så kommer det inte att bli. Trump och hans hejdukar i kongressen saknar rösterna för att få till mer än en debatt och en omröstning som de kommer att förlora. Joe Biden är USA:s nästa president.

Underlag: Ledare DN 4 dec 2021








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar