söndag 24 januari 2021

VÅLDET MOT KRISTNA


 Fortfarande skamligt tyst om våldet mot kristna

Minst elva döda. Det var enligt BBC resultatet av en attack i nordöstra Nigeria på julafton av den jihadistiska gerillan Boko Haram. Angriparna ska också ha plundrat mat och bränt ner bostadshus, ett sjukhus och en kyrka.    

Kristna världen över har fått vänja sig vid att bli angripna just när de samlas för att högtidlighålla jul och påsk. Nyligen kom uppgifter om ytterligare en nyårsmassaker, i inbördeskrigets Etiopien, där hundratals troende ska ha mördats. I Nigeria, konstaterar organisationen Open Doors, "mördas det fler kristna för sin tros skull än i något annat land".

Organisationen presenterar varje år en sammanställning, World watch list, över de länder där de flesta kristna trakasseras, diskrimineras och mördas för sin tros skull. Som vanligt ligger Nordkorea högst upp: "Att bli påkommen med att vara kristen i Nordkorea innebär för många en dödsdom. Den som inte dödas omedelbart blir tagen till ett arbetsläger som en politisk förbrytare". Därefter  följer Afganistan, Somalia, Libyen och Pakistan. Även i Kina förvärras situationen. Nigeria är tillbaka på topp tio för första gången sedan 2015.


De kristna växer i antal på många håll liksom den kristna kyrkan. Detta leder till en motreaktion från muslimska länder som allt mer radikalisetats. Den muslimska terrorgruppen"Boko Haram" har i Nigeria förstört hundratals kristna byar och fortsätter att döda, kidnappa och våldta utan att straffas", konstaterar Open Doors i ett pressmeddelande. Den som vill hitta svenska rapporter om World watch list får som vanligt anstränga sig. De kristna tidningarna Dagen, Katolskt magasin och Världen i dag har skrivit om detta. Såväl även lokala Örebro Nyheter, nystartade Bulletin  och  högerextrema Fria Tider. Sedan är det tyst.

Det är svårt att få till stånd en massmedial bevakning av förföljelsen av kristna. Trots att de kristna är den värst utsatta religiösa gruppen av alla. Varje dygn mördas 11 kristna i världen. Och trots att deras situation förvärrats av pandemin, till exempel genom diskriminering vid utdelning av mat och vacciner och ökad press på de kristna hemmen, särskilt på kvinnorna.



Nigerias klättring på skammens lista är intressant. Det är bara ett tiotal år sedan Paul Marshall, expert på religiös förföljelse, i sin bok "Persecuted" slog fast: "Den genomsnittlige kristna på planeten, om det fanns en sådan, skulle troligtvis vara en brasiliansk eller nigeriansk kvinna eller en ung kines".

När boken skrevs var tystnaden kompakt om våldet mot kristna. Det har blivit bättre, men många ser ännu felaktigt kristendomen som en angelägenhet för vita västerlänningar, en sorts privilegiets religion vars utövare förföljer andra, inte själva förföljs. Den bilden är djupt fördomsfull. Om detta påminns vi varje år av Open Doors.

Underlag: Rapporter från Open Doors och Erik Helmerson, ledarskribent DN






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar