lördag 30 januari 2021

FETTISDAGEN


 Den kristna fastan är ju som de flesta vet 40 dagar lång och avslutas på påskafton. Sista dagen före fastan, fettisdagen, har gett upphov till seden att äta kaloririka semlor eller fastlagsbullar. Fettisdagsbullar kallas de i Skåne och där börjar man äta dom redan dagen innan, på "bullamåndag".

Fransmännen kallar dagen "Mardi gras", fet tisdag. Den välbekanta karnevalen i New Orleans i februari har fått det namnet. Lousiana, där New Orleans ligger, var ju franskt en gång i tiden. 

Att gå till ett franskt "boulangeri" och köpa en semla kan vara en komplicerad sak. Den heter (fullständiga namnet): "Brioche fourrée a la päte d´amande, crème fouettée et saupoudré de sucre de glace". Vad en fransman kallar semlan är inte känt, en turist torde väl få nöja sig med att peka.

I Tyskland och Österrike heter dagen "Faschingsdienstag" och firas under normala år med karneval och festande. Där kallas semlorna "Faschingkrapfen" och är fyllda med aprikossylt i stället för mandelmassa.

Alla i de nordiska länderna äter semlor men danskar och norrmän byter ut mandelmassan mot sylt av olika slag medan de flesta finländare äter semlorna på svenskt vis, men även här har man börjat pröva med sylt. Semlorna brukar finnas kvar i butikerna till framemot påsk.

                           ADOLF-FREDRIK. KUNGEN SOM ÅT IHJÄL SIG.


På fettisdagen 12 februari 1771 åt den svenske kungen Adolf-Fredrik ihjäl sig. Han var mycket förtjust i mat, särskilt när det vankades semlor. Dagen före den ödesdigra måltiden var kungen och drottningen på bal på Ulriksdals slott. Kungen gick hem tidigt. Han ville vara utvilad nästa dag, för då hade den franske köksmästaren lovat servera hetvägg, det vill säga semlor med marsipan, vispgrädde, kanel och varm mjölk. Dagen efter var drottningen bakfull så Adolf-Fredrik fick sitta ensam vid middagen. Han började med ostron, därefter surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne. När kungen var riktigt mätt kastade han sig över favoriträtten semlorna. Det påstås att han åt semlor som aldrig förr. Omedelbart efter måltiden gav kungen till ett skrik. Man bar honom till hans säng där han efter en kort stund avled.

Underlag: Wikipedia







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar