Den kristna fastan är ju som de flesta vet 40 dagar lång och avslutas på påskafton. Sista dagen före fastan, fettisdagen, har gett upphov till seden att äta kaloririka semlor eller fastlagsbullar. Fettisdagsbullar kallas de i Skåne och där börjar man äta dom redan dagen innan, på "bullamåndag".
Fransmännen kallar dagen "Mardi gras", fet tisdag. Den välbekanta karnevalen i New Orleans i februari har fått det namnet. Lousiana, där New Orleans ligger, var ju franskt en gång i tiden.
Att gå till ett franskt "boulangeri" och köpa en semla kan vara en komplicerad sak. Den heter (fullständiga namnet): "Brioche fourrée a la päte d´amande, crème fouettée et saupoudré de sucre de glace". Vad en fransman kallar semlan är inte känt, en turist torde väl få nöja sig med att peka.
I Tyskland och Österrike heter dagen "Faschingsdienstag" och firas under normala år med karneval och festande. Där kallas semlorna "Faschingkrapfen" och är fyllda med aprikossylt i stället för mandelmassa.
Alla i de nordiska länderna äter semlor men danskar och norrmän byter ut mandelmassan mot sylt av olika slag medan de flesta finländare äter semlorna på svenskt vis, men även här har man börjat pröva med sylt. Semlorna brukar finnas kvar i butikerna till framemot påsk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar