torsdag 7 januari 2021

TRUMPS DESPERATION



 Trumps desperation efter valförlusten tycks vara gränslös. Orsaken är lätt att begripa. Inte nog med att får lämna ett välavlönat presidentämbete där han dagligen kan stå i centrum, han måste flytta ut ur det bekväma Vita huset med swimmingpool, biljardhall och egen biograf, han har inte längre tillgång till ett eget flygplan, en egen helikopter och en tjänarstab på hundratals personer, men det allra värsta för Trump är att han som privatperson kan komma att få sona för allt han ställt till  med under presidentåren, allt från kvinnoaffärer till missbruk och vanskötsel av offentliga medel och hans obefintliga insatser för att möta coronapandemin. Han kan inte längre ge sina familjemedlemmar  

välbetalda kvasiuppdrag. New Yorks advokater och hundratals andra runt om i landet beklagar naturligtvis att de mister sin gigantiska mjölkko. De har alla varit frikostigt betalda med statliga medel.

När demonstranterna hade kastats ut från Kapitolium i går kallade vicepresidenten Mike Spencer samman ledamöterna för fortsatta förhandlingar. Härvid godkändes på rekordtid elektorsrösterna och Joe Biden var alltså formellt vald till USA:s näste president. Det var  just detta som Trump hade försökt stoppa till varje pris. Kvar är installationen och överlämnandet av presidentämbetet den 20 januari. Men Trump lär skall ha lovat att detta skall gå lugnt till.

                                                                    Mike Spence

Men det återstår 14 dagar och många oroar sig för vad Trump kan hitta på under den tiden.
Enligt nyhetsbyrån CNN har det under en tid pågått diskussioner där både demokrater och republikaner varit inblandade om Trump i själva verket lider av en sinnessjukdom och snarast bör avsättas.


Det är en missuppfattning att tro att Trump har åtnjutit stöd av halva landets röstberättigade befolkning, drygt 70 miljoner personer, dvs de som röstade på republikanerna. Sedan många år tillbaka är USA:s befolkning, när det gäller politik, delad i två ungefär lika stora block, republikanerna och demokraterna. Vid årets val hade demokraterna en övervikt på ca 7 miljoner röster. Vid förra presidentvalet, då Hillary Clinton slogs ut, var det republikanerna som hade en liten övervikt. 
Men det stora flertalet amerikaner har sitt hjärta i ett bestämt parti som dessutom ofta gäller för släkten i generation efter generation. Det spelar mindre roll vad presidentkandidaten heter, det är partiet som betyder något. Men det finns en relativt liten grupp, kanske några miljoner, som bestämmer sig sent och röstar mera på personen än på politiken.
Man kan påstå att Trump på sin höjd har haft stöd av hälften av denna grupp. I den gruppen ingår bland andra huliganerna som var i verksamhet i Kapitolium i går kväll.

Det som nu inträffat är mycket oroande och illavarslande. Trump har genom sitt agerande tillfogat USA och demokratin en mycket allvarlig skada, med återverkningar på de flesta av jordens länder.

Underlag: SVT Nyheter












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar