INGEN VET VAD 5G SKA GE OSS - EGENTLIGEN
De flesta prognoser om vad den kommande generationen mobilnät ska leda till är förmodligen fel. Vi får acceptera det tills vidare.
Säg ordet 5G och folk kommer att associera åt alla möjliga håll: Till grundlösa hälsolarm. Och till frågan om huruvida utrustning från de kinesiska företagen Huawei och ZTE ska tillåtas i näten, en debatt som har kastat Sverige rakt in i världspolitiken sedan Säpo och Telestyrelsen med Säpo och Försvaret i ryggen pekat ut dem som potentiella spionorganisationer.
Färre associerar till exakt vad de tänker sig använda G5 till, när de väl finns på plats. Och det är helt i sin ordning.
För ärligt talat så är alla prognoser om vad G5 kommer att betyda mer eller mindre kvalificerade gissningar.
Vad man säkert kan säga är att snabbare uppkopplingar till mobilen inte är huvudpoängen. Även om det är sant så är det viktiga inte att "du kommer att kunna ladda hem en film på X sekunder" (vem laddar film nuförtiden?) utan andra tekniska aspekter: 5G-nät kommer att kunna koppla upp otroligt många fler enheter på en given yta och svarstiderna, alltså tiden det tar för en signal att gå från sändare till mottagare, ska minska drastiskt.
Vad öppnar det för? För att allt blir uppkopplat, i någon mening. Att mobilnäten börjar användas för att ansluta alla tänkbara maskiner, från delar av hemmet till fordon, fabriker och sensorer.
I någon mening, som sagt, för exakt hur det kommer att användas ska ingen låtsas veta.
Självkörande bilar nämns ibland som ett viktigt område, men det är absolut inte så att denna teknik står och stampar i väntan på 5G-nät. Kanske kommer mobilnät i framtiden att samordna autonoma fordon, men det är sekundärt jämfört med annan teknikutveckling som måste förfinas.
Nej det går knappast att med trovärdighet säga exakt hur 5G kommer att utnyttjas. Men när 4G-nätet år 2009 (som först i världen, faktiskt) så visste man inte direkt hur de skulle användas heller. Hur många av de appar, tjänster och sätt att använda mobiler som är självklara i dag fanns ens då? Då var den moderna smarta telefonen en relativ nymodighet, bara två år hade gått sedan den första iphonen släpptes. Spotify hade just börjat ta steget från datorn till mobilen. Uber var en för svenskar okänd tjänst i USA. Netflix höll just på att styra om verksamheten från att skicka dvd-skivor med posten till strömmad video.
Inget av det här var givet när 4G-nätet byggdes, men det var ett korrekt antagande att kapaciteten de erbjöd behövdes. Man visste bara inte exakt till vad.
Det är därför prognoser och reklam om vad 5G kan ge oss kan framstå som lite löjliga.
Många kommer nog visa sig vara fel. Men själva poängen med digital infrastruktur som 5G-nät är att de kan leda till uppfinningar som ingen annars hade tänkt på.
Underlag: Linus Larsson DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar