Studier visar att jämställda samhällen är mindre våldsamma, rikare och gör livet bättre för barn och unga.
"Flickornas frammarsch kan bli mänsklighetens räddning", en av de finaste texterna från det "fula" året 2020 publicerades i The Economist och hyllar världens flickor.
Tidningen har intervjuat många, bland andra Frankie och Dora i tonåren som säger sig ha "ett flickliv som ingen haft före dem". Deras mammor är mera jämställa, de får mycket mer utbildning, de lever med ständiga intryck från hela världen - och de ser sig själva i allt större utsträckning som aktivister för att skapa ett bättre liv och en bättre värld. De måste, i varje fall i den rika världen, inte längre begränsas av sitt genus, leva med att det finns saker som är omöjliga för kvinnor. "Jag tror att den synen kommer från en annan tid", säger Dora från Holland. Bara den meningen kan framkalla glädjetårar.
För även om förtrycket mot flickor och kvinnor på många håll fortfarande är sadistiskt och kriminellt - könsstympning, tvångsgifte, polygami, sexuellt våld, förvägrande av utbildning, slavliknande tillvaro i hemmet - är det i dag glädjande många kurvor som pekar åt rätt håll.
En flicka född i dag lever i genomsnitt åtta år längre än en som var född 1995. För 50 år sedan gick inte ens varannan ung flicka i den fattigare delen av världen i skola, nu är andelen 90 procent. Då var en av fem 15-24-åriga kvinnor analfabet, nu är det en av tio. Flickorna blir friskare, mer eftertraktade av föräldrar, inte lika hårt drabbade av sexuellt våld.
En ny undersökning från organisationen Human Progress visar också att attityderna till kvinnlig könsstympning, detta gissel, sakta är under förbättring i Mellanöstern, Centralasien och Afrika.
Det finns en risk att pandemin vridit klockan tillbaka för flickor och kvinnor globalt. Vi skulle alla tjäna på att snabbt vrida fram den igen. Studier visar, bland många andra goda effekter, att jämställda samhällen är mindre våldsamma, rikare och gör livet bättre för barn och unga. Men det stora argumentet för att sluta att hålla tillbaka flickor och kvinnor är fortfarande inte att det gör samhället bättre utan att det inte finns ett enda godtagbart skäl till det.
Det är kanske svårt att tänka sig en värld styrd av kvinnor, ett matriarkat. Men vi kan sakta vara på väg mot en livssyn där traditionellt kodade värderingar som flit, ickevåld, samverkan, laglydnad och empati vinner mark. Och där det är individer - manliga, kvinnliga eller icke binära - som efterlever dessa värderingar som belönas, inte de som bryter mot dem.
Sannolikt är det just detta som är räddningen för mänskligheten.
Underlag: Erik Helmerson, ledarskribent DN
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar