fredag 29 januari 2021

HÖGEREXTREMT VÅLD


 Gemensamt för branden i minkfarmen i Sölvesborg 2019, upploppet vid riksdagshuset i Berlin i fjol och stormningen av Capitolium i januari är inslaget av högerextremistiskt våld som inspirerats av propaganda på nätet.

Branden i Sölvesborg inspirerades av ett numera upplöst nätverk "The green brigade" som i sin tur hade nära kopplingar till "The base", som skall ha grundats i Sankt Petersburg i Ryssland. Det manar personer att begå terroristbrott.

Uppmaningar genom online-plattformar på nätet var också en drivkraft för hundratusentals demonstranter i Berlin 29 augusti i fjol (bilden ovan). De försökte inta riksdagsbyggnaden men stoppades i sista stund av polis. Nynazister, muslimska kvinnor med slöja, hippies - jag har aldrig sett en sådan grupp människor demonstrera tillsammans förut, berättar Jan-Henrik Wiebe som var på plats.


Till Washington vallfärdade den 6 januari i år tusentals amerikaner som trodde på konspirationer och falska påståenden om valfusk. De ville "rädda Amerika". Presidenten Donald Trump eldade på dem: "Om vi inte slåss som helvete, kommer vi inte att ha något land längre". Därefter stormade många byggnaden. Den federala polisen, FBI, grep senare flera organiserade högerextremister bland våldsverkarna.

Det framgår senare i en rapport från CVE, Center för  våldsbejakande extremism, att internet-inspirerad högerextremism florerar med syfte att underblåsa motsättningar i kapitalistiska samhällen och bana väg för en revolution. Högerextremister ser detta som ett raskrig mellan "vita" och "icke vita" som oundvikligt kommer att leda till en samhällskollaps. För att nå dithän krävs att man polariserar, spär på konflikter och oroligheter i samhället. Därefter skall dessa krafter etablera idealsamhället, den vita staten, med dess världsordning. Med internet sprids dessa idéer blixtsnabbt.

Generellt har vi svenskar goda kunskaper i engelska och en hög online-kultur, säger CVE. Det är lätt att bli radikaliserad utan motbudskap. Man sitter på sin kammare och kommunicerar på datorn med likasinnade som  bekräftar ens idéer. Ingen har något att invända. "Flera våldsdåd har utförts av ensamagerande högerextremister", slår CVE fast i en rapport. Under 60- och70-talen var extremister välorganiserade, men numera är det lösa kontakter spridda över olika kontinenter och länder - svårare att både överblicka och förstå. - I dag är det ledarlöst där man som individ plockar olika idéer som passar en, likt ett smörgåsbord, man är kanske inte medveten om hela bilden. Man deltar i olika aktioner som är sprungna ur en massa olika sammanhang, säger Jonas Trolle, chef för  CVE.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har gett ut en larmrapport om " Ekofascism" något som tycks breda ut sig. Den kännetecknas av samhällskritik, naturromantik, drastiska lösningar på samhällsproblem som överbefolkning samt ett rasideologiskt och nazistiskt arv. Sammanfattningsvis bedömer Säpo terrorhotet i Sverige i dagsläget med en trea på en femgradig skala.

Underlag: Mikael Holmström, DN.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar