söndag 31 januari 2021

FEBRUARI

I februari fortsätter vi att frysa om öronen. Slutet på januari har varit riktigt kall. I Sherwoodskogen har snöslungan fått arbeta flera dagar. Det har kommit ungefär tre decimeter snö i månadsskiftet. Småfåglarna är framme och letar mat vid fågelbordet hela dagarna. Vi deltar i fågelräkningen som pågår i hela landet. Talgoxe, grönsiska och blåmes är de tre-i - topp. Vi varnade för alltför många semlor i föregående blogg, men några måste vi väl få i oss fram till påsk.


Vi håller oss gärna inomhus när det är så här kallt, men vi hoppas naturligtvis på varmare väder, men framför allt hoppas vi på att det här pandemieländet skall ta slut någon gång.

AGENDAN

2 febr. Kyndelsmässodagen. Kyndelsmäss är ljusets högtid till minne av när jungfru          Maria tar Jesus till templet 40 dagar efter hans födelse. Ordet kyndelsmäss: Jämför med engelskans "candle"- ljus och isländskans "kyndill" - ljus.

6 febr. Samernas nationaldag.

14 febr. Alla hjärtans dag, Valentindagen.

16 febr. Fettisdagen.

17 febr. Askonsdagen. Dagen firas främst inom katolska kyrkan. Helig aska strös över botgörare som lämnar kyrkan denna dag.

24 febr. Sverigefinnarnas dag.

MÅNADENS CITAT

Zsa Zsa Gabor  Jag har aldrig hatat en man tillräckligt för att återlämna hans diamanter.

Neil Armstrong  Jag tror att varje människa har ett bestämt antal hjärtslag. Jag tänker inte slösa bort mina.

Moa Martinsson  Det är med idéer som med små barn. Man tycker bäst om sina egna.

Sophie Arnould  Så olycklig man kunde vara då! Ack, det var en lycklig tid.

Mark Twain  Allt du behöver i livet är okunskap och självförtroende, då är framgången säkrad.

                                             BONDEPRACTICAN


FEBRUARIUS - GÖJE - månad haver 28 dagar och säger:

I denna månaden skall man hålla sig  varm på det att man kan behålla sin sundhet. Denna månads köld kan förorsaka mycken ond vätska i människokroppen. Och skall man akta sig för frosseri, din drick skall vara Agrimonia. I Fiskens tecken är godt att bygga uti Vatten, att köpa och sälja och föra sig i nya kläder och att göra bröllop.

LIFVET DETTA ÅRET

Juledagen inföll senast på en fredag. Då skall Vintern fast och stadigt stå. Våren god och ostadig Sommar. En skön och god Höst därefter kommer. Mycket Hö, Korn och Vin då få. Bina skola dö och Fåren också.

Ögnevärk skall då många plåga göra. Jag vill dig mera säga: Oljo och Lökfrö skall man dyrt köpa. Träden skola mycken Frukt ärfva, dock skall Maskar många fördärfva. Detta sker, tro mig om detta.


Underlag: De gamla i  Sherwoodskogen och Cirka Nitti i Nikkaluokta




 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar